Souhrn změn ve vydání 20240730

vydání: 20240730 - verze: 14

Vážení uživatelé,

seznamte se s červencovou aktualizací Varia.

Další pravidelný přehled novinek a úprav v systému Vario publikujeme v článku Mzdy – Souhrn změn ve vydání 20240730.

Doporučujeme vám, abyste pracovali vždy s nejnovějším vydáním Varia.

Tým Vario vám děkuje za vaši dlouhodobou důvěru.

Obsah:

Novinky a změny

Změna přepočtu záloh ve Variu: Nový postup pro položky s přenesenou DPH

Vario používá kurz zálohy při přepočtu částek faktury s uhrazenou zálohou v cizí měně (více viz Odpočet zdaněných záloh v cizí měně podle § 37a ve Variu). Tento postup se aplikoval i na položky s přenesenou daňovou povinností, což nebylo správně.

Od tohoto vydání se u plnění s přenesenou DPH kurz zálohy neuplatňuje.

V důsledku toho může na faktuře vzniknout přeplatek nebo nedoplatek v měně účetnictví. Tento přeplatek/nedoplatek je potřeba uhradit interním dokladem.

Aktualizace přepočtu záloh na faktuře: Nové možnosti pro položky skladu

Při aplikaci zálohy nebo při přepočtu zálohy na fakturu přijatou v cizí měně, která obsahuje položky skladu, se sklad nepřepočítával na novou cenu příjmu, ale byl vyčíslen finanční rozdíl mezi cenou příjmu a cenou uvedenou na faktuře.

V současné době je v takových případech nově k dispozici také možnost aktualizace ceny příjmu s přepočtem skladu. Pokud není možné sklad přepočítat, finanční rozdíl se vyčíslí.

Optimalizace cenového přepočtu pro faktury v cizí měně

Při úpravě ceny na faktuře přijaté od dodavatele se opraví cena na příjemce podle hodnoty uvedené na faktuře. Jestliže byla faktura vystavena v cizí měně, cena v měně účetnictví se vždy upravila podle faktury. Cena v cizí měně se ale mohla odlišovat od ceny v cizí měně na faktuře, pokud byla vypočítána kurzem příjemky.

V aktuálním vydání jsme provedli úpravu, která zajišťuje, že i cena v cizí měně se přebírá přímo z faktury.

Opravené načítání zálohového koeficientu v Přiznání DPH pro první období roku

V rámci Přiznání DPH jsme provedli úpravu funkce pro načítání zálohového koeficientu na řádku 52 pro první období roku.

Nyní se pro toto období prioritně načítá hodnota z řádku 53 z přiznání za poslední období minulého roku.

V předchozích verzích se upřednostňovala hodnota z řádku 52 přiznání uloženého v aktuálním období. To mohlo vést k problémům, pokud bylo přiznání uloženo před definitivním výpočtem koeficientu na řádku 53 za poslední období minulého roku.

Rozšíření výchozího zobrazení Objednávky o nové sloupce týkající se záloh

Do výchozího zobrazení tabulky agendy Objednávky jsme přidali sloupce Požadovaná záloha, Požadovaná záloha (m), Uhrazená zálohaUhrazená záloha (m). Pokud sloupce nevidíte, použijte funkci Zobrazit skryté sloupce.

Videa na vzdělávacím portálu

Rádi bychom vás upozornili na možnost navštívit náš vzdělávací portál, kde najdete mnoho užitečných videí, která vám pomohou lépe pochopit a využít software Vario.

Výuková videa pokrývají širokou škálu témat a jsou připravena pro všechny uživatele, ať už jste součástí týmu nebo jen zkoušíte Vario poprvé

Obrázek: Výuková videa pokrývají širokou škálu témat a jsou připravena pro všechny uživatele, ať už jste součástí týmu nebo jen zkoušíte Vario poprvé

 

Chceme zdůraznit, že i uživatelé, kteří nemají zakoupenou licenci vzdělávacího portálu, mají přístup k sekci První kroky s Variem.

Sekce První kroky s Variem obsahuje videa, která vás rychle seznámí se základy Varia

Obrázek: Sekce „První kroky s Variem” obsahuje videa, která vás rychle seznámí se základy Varia

 

Takže neváhejte a navštivte náš vzdělávací portál, kde si můžete vybrat z mnoha kategorií a spustit videa podle vašeho výběru. Věříme, že naše videa vám pomohou efektivně využívat Vario a dosáhnout větších úspěchů.

Navíc bychom vás rádi informovali, že pravidelně přidáváme nová vzdělávací videa jak do placené sekce, tak do sekce bezplatné.

Videa, která byla nedávno přidána do vzdělávacího portálu

Nápověda Vario Vario

Změny v dokumentech Napoveda nápovědy v období od 24. 06. 2024 do 30. 07. 2024:

nové – AKTUALIZOVANÉ – Související dokumenty

Zákaznická podpora Vario