Mzdy – Souhrn změn ve vydání 20240730

vydání: 20240730 - verze: 14

Vážení uživatelé modulu Mzdy,

důležitá červencová aktualizace Varia je tady a my vám o ní přinášíme všechny podrobnosti. Přečtěte si, co nového vás čeká!

Další pravidelný přehled novinek a úprav v systému Vario publikujeme v článku Souhrn změn ve vydání 20240730.

Doporučujeme vám, abyste pracovali vždy s nejnovějším vydáním Varia.

Tým Vario vám děkuje za vaši dlouhodobou důvěru.

Obsah:

Novinky a změny

Důležitá aktualizace modulu Mzdy kvůli změnám v legislativě

Vážení uživatelé,

dovolujeme si vás upozornit na důležitou aktualizaci modulu Mzdy. Tato aktualizace je nezbytná vzhledem k nedávným změnám, které vracejí podmínky účasti na nemocenském pojištění, a tedy odvodu pojistného u Dohod o provedení práce (DPP) zpět na hodnoty platné pro první pololetí roku 2024.

Od 1. července 2024 došlo k významným změnám v dohodách o provedení práce, které ovlivňují přihlašování zaměstnanců na DPP a evidenci zdravotních pojišťoven. Tyto změny také zavedly povinnost měsíčního hlášení výkazu příjmů dohod o provedení práce.

Je nezbytné, abyste provedli tuto aktualizaci co nejdříve, aby byly vaše procesy v souladu s nejnovější legislativou. Tím zajistíte správné a efektivní fungování vašeho systému a předejdete možným komplikacím.

Děkujeme za pochopení a za vaši spolupráci.

S pozdravem, Tým Vario

Úpravy v dialozích Pracovník a Pracovní poměr v souvislosti se změnami u Dohody o provedení práce (DPP) a u Výkazu příjmů DPP

Evidence registrace ke zdravotní pojišťovně (ZP)

V dialogu Pracovník na kartě Personální kliknutím na tlačítko Přihláška SP je možné evidovat, ke které zdravotní pojišťovně je zaměstnanec registrován. Tato evidence je nutná pro odeslání Výkazu příjmů DPP za období července 2024 u zaměstnanců se sjednanou DPP, kteří nemají na kartě Personální evidovánu reálnou ZP. To je možné, pokud jsou zaměstnáni v pracovních vztazích, které dosud nezakládaly povinnost z nich odvádět zdravotní pojištění. V tom případě je v poli Zdravotní pojišťovna vybrána volba není evidována.

Pojišťovna, ke které je takový zaměstnanec registrován, se zadá pomocí tlačítka Přihláška SP, kde se v novém řádku ve sloupci Volba vybere Registrován/a u ZP a ve sloupci Text se vybere název zdravotní pojišťovny (ZP).

Evidence prvního nástupu u bezprostředně navazujících DPP

Při zadání DPP, jejíž datum vzniku bezprostředně navazuje na datum ukončení předchozí DPP se shodnou pracovní činností pro SP (T, U, V, W, X, Y, Z) u daného zaměstnance, kdy jsou tyto DPP posuzovány pro účely nemocenského pojištění podle §10 odst. 6 zákona o nemocenském pojištění za jeden pracovní vztah, je nutné evidovat datum nástupu na první DPP. To je možné v detailu pracovního poměru pomocí tlačítka První nástup.

  • Ve sloupci První nástup se vybere z voleb Přihlášený nebo Nepřihlášený.
  • U DPP, které začaly před 1. 7. 2024, a už jsou v registrech ČSSZ vedeny jako přihlášené, protože už byly pojištěné, se vybere první volba Přihlášený.
  • Volba Nepřihlášený se vybere, pokud na ně dosud nebylo odváděno nemocenské pojištění a jsou tedy dosud nepřihlášené.
    Bez ohledu na výběr volby se uvede datum nástupu z první předchozí navazující DPP.

Změny v DPP od 1. 7. 2024 a nový tiskový formulář Výkaz příjmů DPP

Dne 1. 7. 2024 vstoupil v účinnost zákon č. 163/2024 Sb., který přinesl změny tzv. konsolidačního balíčku v oblasti nemocenského pojištění a pojistného na sociální zabezpečení a dohod o provedení práce.

V první fázi nová právní úprava zavádí evidenci všech DPP a měsíční hlášení příjmů z těchto dohod.

  • Od 1. 7. 2024 má zaměstnavatel povinnost zaregistrovat všechny dosud nepojištěné DPP. Nejpozději do 20. 8. 2024 je třeba přihlásit zaměstnance na DPP, kteří nastoupili před 1. 7. 2024, pokud dosud přihlášeni nebyli a jejich DPP dále pokračuje i v červenci 2024. I pro dohody uzavřené od 1. 7. 2024 dále bez ohledu na jejich výši příjmu platí lhůta pro přihlášení do 20. dne následujícího měsíce. Pro tuto povinnost je možné využít aktualizovaný tiskový formulář Nemocenské pojištění již od července – nebo od srpna nový tiskový formulář Výkaz příjmů DPP.
  • Od 1. 8. 2024 bude zaměstnavatel zasílat pravidelně hlášení o příjmech všech jednotlivých zaměstnanců na DPP. Pro měsíční hlášení příjmů DPP a také současné oznámení o nástupu nebo skončení je možné využít nový tiskový formulář Výkaz příjmů DPP.
  • Do konce roku 2024 nadále platí, že zaměstnanci pracující na základě DPP jsou účastni nemocenského a důchodového pojištění pouze v těch kalendářních měsících, kdy jejich započitatelný příjem přesáhl 10 000 Kč.
  • Již přihlášení zaměstnanci se znovu nepřihlašují.

O souvisejících úpravách tiskového formuláře Nemocenské pojištění jsme informovali v článku Tiskový formulář Nemocenské pojištění – e-podání ONZ 2022 verze 1.3 od 1. 7. 2024.
S novým tiskovým formulářem Výkaz příjmů DPP se můžete seznámit v dokumentaci Formulář Výkaz příjmů DPP.

Tiskový formulář Výkaz příjmů DPP

Nový tiskový formulář Výkaz příjmů DPP umožňuje připravit podklady pro hlášení Výkaz příjmů zúčtovaných zaměstnavatelem zaměstnancům činným na základě dohody o provedení práce, který musí nově zaměstnavatel odeslat za každý měsíc od července 2024. S výkazem příjmů je možné jedním podáním současně oznamovat také nové nástupy a skončení DPP. Pokud jsou povinné údaje o zaměstnanci a sjednané DPP kompletní, umožňuje nové řešení automatické nastavování akcí a doplňováni povinných údajů a tím i rychlou přípravu výkazu. Samozřejmou součástí řešení je odeslání xml souboru e-podáním VPDPP přes doplněk Datové schránky nebo Elektronická podání. Tiskový formulář Výkaz příjmů DPP je dostupný v agendě Mzdyhlavní nabídky tiskových formulářů a ze skupiny Sociální pojištění. Pro individuální hlášení, opravy nebo storna je formulář dostupný také z detailu měsíční mzdy.

Co je potřeba udělat před odesláním výkazu a jakým způsobem s novým nástrojem pracovat, najdete v dokumentaci Formulář Výkaz příjmů DPP.

Nápověda Vario Vario

Změny v dokumentech Napoveda nápovědy v období od 24. 06. 2024 do 30. 07. 2024:

nové – AKTUALIZOVANÉ – Související dokumenty

Zákaznická podpora Vario